La Conselleria d’Educació fa una lectura interessada de la Llei de «Llibertat Educativa» en eximir de manera irregular a este funcionariat del requisit lingüístic per a la provisió els concursos de trasllats i borses de treball
El sector d’Ensenyança d’UGT Serveis Públics ha presentat dos recursos administratius contra l’eliminació del requisit de valencià en el cos de la inspecció educativa, tant en el procediment de provisió o concurs de trasllats per a ocupar estos llocs, com en la convocatòria de borsa de treball. El sindicat considera que la decisió de la Conselleria d’Educació d’eliminar esta exigència constituïx un greu atac a la legalitat vigent i una interpretació interessada de la mal anomenada Llei de «Llibertat Educativa», la Llei 1/2024,de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià.
Contràriament al que sosté la Conselleria, la disposició derogatòria única de la Llei 1/2024 no elimina el requisit del valencià per al cos de la inspecció educativa. Este cos funcionarial no apareix entre els col·lectius docents exempts d’esta exigència, com es detalla en la normativa vigent. És més, durant la tramitació del projecte de llei, es va incloure inicialment a la inspecció educativa en la disposició derogatòria, però va ser eliminat en el text definitiu amb la clara intenció de preservar el requisit lingüístic per a este personal.
L’article 17 de la llei, al qual s’aferra la Conselleria per a justificar la seua decisió, elimina el requisit lingüístic de multitud d’especialitats i cossos docents, entre els quals no es troba, òbviament, la inspecció educativa. Esta norma es referix exclusivament als cossos docents que impartixen docència, i no al cos d’inspecció, les funcions i les tasques de la qual són unes altres i no estan directament vinculades amb la docència directa a l’alumnat. És més, sorprenentment en esta llei no existix cap regulació específica dirigida i que afecte la inspecció educativa. Només s’indica, en una disposició addicional sexta i com no podria ser d’una altra forma, que haurà de vetlar pel compliment de la llei, assessorar els equips directius i comunitat educativa i supervisar els programes lingüístics dels centres.
En este sentit, segons el sindicat, l’eliminació del C1 en els procediments d’inspecció educativa és el resultat d’una lectura interessada de la llei que atempta contra el marc jurídic i agreuja la situació de la llengua pròpia en el sistema educatiu valencià que, en teoria, esta legislació sobre el plurilingüisme hauria de fomentar i protegir. A l’eliminació del requisit lingüístic en multitud de cossos i especialitats docents amb atenció directa a l’alumnat, ara es pretén estendre esta mesura, a la inspecció educativa. I, a més, de manera il·legal.
UGT avisa que si la Conselleria no rectifica, interposarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ja que és fonamental garantir que els processos de provisió i trasllat respecten el marc normatiu establit i la catalogació lingüística de determinats llocs de treball, en este cas els de la inspecció educativa, que caracteritza al nostre sistema educatiu.