El sindicat considera preocupant l’esborrament de les referències a la igualtat en el nou decret de convivència y denuncia que el gruix de la norma està centrada en qüestions disciplinàries sense eines per a treballar la prevenció i la convivència positiva
UGT Serveis Públics del País Valencià ha lamentat la decisió de la Conselleria d’Educació d’eliminar l’Observatori de la Igualtat i la Convivència de l’articulat del nou decret de convivència ja que es tracta d’una eina fonamental de diagnòstic i participació i que facilita una visió sistèmica de la convivència en el món educatiu.
Per al sindicat, esta eliminació no sols no aporta cap millora al decret, sinó que l’empitjora ja que els òrgans ja existents, com els consells escolars o la inspecció, no tenen exactament les mateixes funcions ni la dinàmica de l’Observatori de la Igualtat i la Convivència. Encara que a petició d’UGT, la Conselleria ha acceptat incloure en una disposició addicional la possibilitat de crear un nou observatori autonòmic d’igualtat, el sindicat considera que no hauria de ser una opció, sinó una obligació. Per això, ha sol·licitat a Educació que la reincorporació d’ este òrgan en l’articulat del decret, així com l’ampliació de la participació de les organitzacions sindicals.
UGT Serveis Públics PV considera preocupant l’esborrament del concepte d’igualtat i de les referències, que sí que existien en l’anterior text, sobre discriminació per raó de sexe o normativa LGTBI i reclama a la Conselleria d’Educació que si realment està compromesa amb les polítiques d’igualtat i si este esborrament no és una cessió a la ultradreta, regule les mesures d’igualtat en un apartat específic.
El projecte de convivència a les aules, que va ser presentat dilluns passat a les organitzacions sindicals, conté alguns elements positius, com per exemple la clarificació de les mesures disciplinàries i la recuperació del concepte d’autoritat del professorat, però la norma es queda molt coixa, ja que prescindix de tot un ventall d’accions per a previndre la violència a les aules i propiciar un clima pacífic.
UGT lamenta que el gruix del decret es fixe en qüestions disciplinàries i no pare atenció a la prevenció de les conductes contràries a la convivència. El sindicat defén que fan falta eines desenrotllades i treballades seriosament (igual que les disciplinàries) per a construir pràctiques d’aproximació preventiva en els problemes de convivència. De la mateixa manera, fa falta personal dedicat, per la qual cosa exigix la incorporació de dos figures en els centres vinculades a la coordinació i la convivència.
El plantejament proactiu és aquell enfocament educatiu que anticipa i preveu els conflictes a través de la promoció de les competències socials, emocionals i cíviques, la participació corresponsable de l’alumnat i la creació d’un clima escolar positiu i inclusiu. Per tant, és un concepte clau, com ho és també el de convivència positiva, entesa com a conjunt de relacions, actituds i estratègies pedagògiques que promouen el respecte mutu, la inclusió, el benestar emocional i la participació activa de tots els membres de la comunitat educativa, a través de l’educació emocional, la resolució pacífica de conflictes i el desenrotllament de vincles cooperatius.
D’altra banda, UGT inclourà en les seues esmenes al decret la necessitat de potenciar els pactes de convivència. En suma, les esmenes aniran encaminades a generar un ventall de ferramentes per la prevenció, la restauració i la construcció de convivència positiva, que permeta evitar les situacions de trencament de la convivència i per tant d’aplicació de ferramentes correctores més contundents.