El sindicat ha registrat en la Conselleria d’Educació un manifest y un escrit amb propostes per a millorar la convivència en els centres i per reclamar la posada en marxa urgent del Pla de Salut Mental amb psicòlegs clínics
El sector d’Ensenyament de la Federació de Serveis Públics d’UGT-PV ha exigit a la Conselleria d’Educació la posada en marxa immediata d’un protocol que establisca mesures clares i efectives per a abordar i donar solucions al greu problema de les agressions al professorat. Els fets ocorreguts a Xirivella i Vilallonga evidencien la situació insostenible a la qual s’enfronta el col·lectiu docent. Per tot això, UGT ha registrat este dilluns 25 de març en la Conselleria d’Educació un manifest i un escrit amb les propostes per a millorar la convivència en els centres educatius i erradicar la violència de les aules escolars.
UGT recorda el deure de l’administració educativa de garantir un entorn segur, saludable i respectuós i que, a més, és una exigència legal que estableix la LOE, en el seu article 124.5, quan dona el mandat a totes les administracions educatives a regular protocols d’actuació davant de qualsevol manifestació de violència.
UGT condemna enèrgicament tot tipus d’agressions físiques, verbals i psicològiques que ha estat patint el personal docent en els últims temps. Una situació que afecta greument el seu benestar emocional i a la seua capacitat per a exercir una labor educativa de manera efectiva. El sindicat considera urgent i necessari que es prenguen mesures concretes per a previndre, denunciar i abordar de manera especialitzada qualsevol forma de violència o agressió dirigida al professorat.
UGT exigix a Educació que l’Advocacia de la Generalitat assumisca la cobertura legal dels docents que hagen sigut víctimes d’agressions en l’exercici de les seues funcions i demana un compromís ferm a la Conselleria d’Educació perquè efectue un seguiment detallat dels casos d’agressió al professorat, brinde suport psicològic i social i l’assistència en la reintegració o recol·locació laboral si fora necessari.
D’altra banda, UGT proposa un pla integral per a la prevenció de casos de violència dins i fora de les aules amb la creació d’un cos dependent d’Educació de personal educador social especialitzat en intervenció i mediació en situacions conflictives en l’entorn escolar. UGT recorda la importància d’aquests professionals a l’hora d’erradicar la violència escolar i posa com a exemple l’excel·lent intervenció dels mateixos en els centres educatius de Mislata a través del projecte pilot i experimental de l’Ajuntament de la localitat.
A més, UGT exigeix la implementació d’un Pla de Salut Mental i benestar emocional dirigit a tots els centres docents, tal com es va comprometre el govern autonòmic davant els agents socials. “És urgent la contractació d’especialistes en psicologia clínica i general per a promoure el benestar emocional o psicològic de tota la comunitat educativa i millorar la convivència escolar en coordinació amb els departaments d’orientació i personal educador social”, apunten fonts del sindicat.
Per a UGT és fonamental que la Conselleria augmente els recursos dels centres de recepció i reeducació de menors amb la contractació de personal educador per a la implementació de programes d’inclusió i emancipació, així com la destinació de més recursos de personal i materials.
Finalment, UGT demana que es reforcen les plantilles d’orientació, pedagogia terapèutica i audició i llenguatge de tots els nostres centres educatius, especialment en les etapes d’infantil i primària, per a un abordatge primerenc i efectiu de la inclusió educativa com a mecanisme de prevenció de casos de violència escolar o agressions al professorat.